عمل به وعدههای دادهشده، به اذعان بسیاری از نهادهای بالادستی، بینالمللی و کارشناسان از ابتدای آغاز بهکار وزارت نفت دولت سیزدهم، سرلوحه همه اقدامهای وزیر نفت بوده است.
به گزارش شانا، جواد اوجی از سوم شهریورماه ۱۴۰۰، روزی که از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تصدیگری وزارت نفت دولت سیزدهم رأی اعتماد گرفت، همه هم و غم خود را برای اجرایی شدن اهداف برنامهریزیشده به کار بست.
اکنون پس از گذشت بیش از یک سال و نیم از تکیه او به صندلی عالیترین مقام وزارت نفت، شاهد عمل به وعدههای وزیر نفت هستیم تا جایی که که او را «وزیر نفت صادقالوعده» نامیدهاند؛ از احیای دیپلماسی انرژی، فعال کردن شرکتهای دانشبنیان و توانمند داخلی و توسعه پتروپالایشگاهها تا شتاببخشی به گازرسانی مناطق کمبرخوردار.
به این بهانه مروری به برخی از وعدهها و اجرایی شدن آنها در دولت سیزدهیم خواهیم داشت…
*احیای دیپلماسی انرژی و بازارهای نفت و گاز ایران در جهان: اوجی بهمنظور بهبود دیپلماسی انرژی و توسعه همکاری با کشورهای همسایه در حوزههای مختلف صنعت نفت و گاز، امضای قرارداد سهجانبه سوآپ گاز بین ترکمنستان، ایران و آذربایجان، فروش نفت در حیاط خلوت آمریکا و صادرات حجم قابل توجهی از میعانات گازی و نفت خام سنگین ایران به ونزوئلا، توسعه همکاری با کشورهای آمریکای لاتین با امضای قراردادها و تفاهمنامههای متعدد، صادرات خدمات فنی و مهندسی به عمان، تقویت روابط دوستانه ایران و روسیه در حوزه صنعت نفت با امضای تفاهمنامه ۴۰ میلیارد دلاری شرکت ملی نفت ایران و گازپروم، همچنین تبادل دانش فنی و همکاریهای دانشبنیان بین دو کشور، افزایش حدود ۲۰ درصدی صادرات گاز به کشورهای همسایه و تمدید قرارداد تهاتر گاز ایران با برق ارمنستان تا ۱۴۰۹ را دنبال کرده است.
وزیر نفت همچنین بهتازگی اعلام کرده است فروش نفت ایران در بهمنماه با توجه به تحریمها قابلتوجه بوده و انتظار میرود در ماههای آینده نیز افزایش یابد. منابع ارزی حاصل از این فروش نیز براساس رویههای موجود و قابل قبول وصول شده، بهطوری که این مقدار وصول حداقل ۲ تا ۲.۵ برابر وصول مطالبات ارزی سالهای پیش است.
بر این اساس، بانک مرکزی ایران بهمنماه سال ۱۴۰۱ در گزارشی تأکید کرد صادرات نفت ایران در ۶ ماه نخست این سال نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن حدود ۶۰ درصد افزایش یافته و موفقیت دولت سیزدهم در مقابله با تحریمهای نفتی بهطور کامل موثر بوده است.
از سویی، طبق گزارش خبرگزاری بلومبرگ، فروش نفت ایران به بالاترین سطح در چهار سال اخیر رسیده و با افزایش خرید چین، اکنون روندی رو به افزایش را پشت سر میگذارد.
رویترز هم در پایان سال میلادی ۲۰۲۲ اعلام کرد صادرات نفت ایران در دو ماه آخر سال ۲۰۲۲ به بالاترین حد خود رسید و بهرغم تحریمهای ایالات متحده علیه صادرات نفت ایران، سال ۲۰۲۳ را با قدرت آغاز میکند.
*گازرسانی جهادی به مناطق کمبرخوردار: توسعه شبکه گاز کشور بهویژه مناطق کمبرخوردار، مرزی و دوردست با آغاز بهکار دولت سیزدهم شتاب بیشتری گرفت. گاز طبیعی در این بازه زمانی به بسیاری از شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان رسید و پروژههای متعددی بهرهبرداری و کلنگزنی شد. از سویی پروژه تقویت شبکه گاز به تربت جام با آغاز عملیات اجرایی خط لوله انتقال گاز به این شهرستان در روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ کلید خورد؛ پروژهای که وزیر نفت در جریان سفر دیماه به این شهر به مردم وعده داده بود و نماینده تربت جام در مجلس هم در آیین کلنگزنی پروژه، اوجی را وزیر نفت صادقالوعده نامید و از او قدردانی کرد.
همچنین عمل به وعده سفر استانی رئیسجمهوری برای گازرسانی به ٢٩١ روستای محروم در کمتر از ۶ ماه در سال ۱۴۰۰ تکمیل شد که قدردانی رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی از اقدامهای وزیر نفت در این حوزه را در پی داشت.
ثبت رکورد برداشت یک میلیارد مترمکعب گاز ترش، توسعه طرحهای ذخیرهسازی گاز و گذر از دو زمستان با سرمایی کمسابقه و مدیریت مطلوب ناترازی گاز از دیگر اقدامهای قابل توجه در این بازه زمانی است.
*شتاببخشی برای خاموشی مشعلهای گاز: وزارت نفت دولت سیزدهم تاکنون توانسته ۲۸ قرارداد به ارزش بیش از یک میلیارد دلار در زمینه جمعآوری گازهای مشعل را که بیشتر با شرکتهای خصوصی امضا شده نهایی کند. افزون بر این متعهد شده است پرونده بیشتر پروژههای جمعآوری گازهای همراه نفت کشور را تا پایان عمر خود ببندد که برای آن با بانکهای ایرانی بهمنظور مشارکت فعال هماهنگی کرده است.
این موضوع حکایت از آن دارد که عزم دولت سیزدهم برای تحقق هدف یادشده تا حدی جدی است که وزیر نفت از آمادگی وزارت نفت برای واگذاری توسعه میدانهای نفت و گاز کشور بهصورت صفر تا صد به پتروشیمیها سخن به میان آورده و معتقد است این معامله وزارت نفت و پتروشیمی معاملهای برد – برد برای دو طرف است، زیرا پتروشیمیها میتوانند با توسعه میدانهای نفتی در کمتر از سه سال حداقل تا ۳۰ سال تأمین خوراک گاز و خوراک مایع واحدهای خود را تضمین کنند.
*تعیینتکلیف میدانهای مشترک نفت و گاز: وزارت نفت دولت سیزدهم این موضوع را در مرکز توجه قرار داده است؛ موضوعی که با سیاستهای راهبردی جمهوری اسلامی ایران ارتباط مستقیم دارد. تکمیل توسعه پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی بهمنظور تکمیل توسعه میدان مشترک پارسجنوبی و توسعه میدان آزادگان بهصورت یکپارچه از جمله اقدامهایی بوده که وزارت نفت برای ادامه راه توسعه میدانهای نیمهتمام انجام داده است.
میدانهای مشترکی که تعیینتکلیف نشده بودند نیز از دید وزارت نفت پنهان نماند؛ برای توسعه میدان مشترک یاران قرارداد توسعه یکپارچه با شرکت توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا امضا و با اخذ مصوبه شورای اقتصاد تنفیذ شده است که با توسعه این میدان در یک دوره ۱۰ ساله، تولید آن برابر ۳۹.۵ میلیون بشکه نفت خواهد بود.
وزارت نفت همچنین برای میدان مشترک سهراب نیز برنامهریزی کرده است و با دریافت مجوزهای لازم از شورای اقتصاد و هیئت تطبیق قراردادهای نفتی، مطالعات مقدماتی انجام شد و هفته دولت بود که عملیات اجرایی آن آغاز شد و در یک دوره ۲۰ ساله بنا است ۱۶۲ میلیون بشکه نفتخام از این میدان برداشت شود. همچنین توسعه لایه نفتی پارس جنوبی به یک شرکت خارجی سپرده شد و بنا است با سرمایهگذاری ۵۰۰ میلیون دلاری تکمیل شود.
روسها نیز برای توسعه میدان مشترک دهلران، چنگوله پا پیش گذاشتنهاند و برای فاز دوم میدان مشترک آذر نیز اعلام آمادگی کردهاند، اگرچه گروه اهداف و اویک نیز اسفند ۱۴۰۰ برای توسعه این میدان تفاهمنامه همکاری امضا کردند. برای عملیاتی کردن میدانهای آبان و پایدار غرب نیز مذاکراتی انجام شده است.
توسعه میدانهای مشترک آرش و فروزان با عربستان سعودی نیز از دیگر برنامههای وزارت نفت است که با توجه به گشایشهای سیاسی، انتظار میرود در آینده نزدیک در دستور کار قرار گیرند.
*تکمیل زنجیره ارزش و تحقق جلوگیری از خامفروشی: وزارت نفت با برنامه افزایش ظرفیت پالایش نفتخام و میعانات گازی و افزایش تولید بنزین، نفتگاز و بهینهسازی پالایشگاهها و افزایش تولید فرآوردههای با ارزش افزوده بالاتر، همچنین افزایش ظرفیت، تولید و صادرات صنایع پتروشیمی برای جلوگیری از خامفروشی و ایجاد ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز در دولت سیزدهم پا به میدان گذاشت.
برای این منظور پیگیری اجرای هشت طرح احداث پالایشگاه و پتروپالایشگاههای جدید به ظرفیت یک میلیون و ۴۹۰ هزار بشکه در روز بر اساس قانون حمایت و ۱۱ طرح بهینهسازی پالایشگاههای موجود کشور، پیگیری اجرای پالایشگاه و پتروپالایشگاه دیگر متقاضیان که در مجموع یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز ظرفیت دارد، پیگیری مشارکتنامه و تأمین مالی برای پتروپالایشگاه شهید سلیمانی و پالایشگاه مروارید مکران با مجموع سرمایهگذاری حدود ۱۸ میلیارد دلار با بانکها و هلدینگهای بزرگ داخلی و پیگیری طرحهای توسعه پتروشیمی و اجراییسازی امضای تفاهمنامه بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و اتحادیه صنایع شیمیایی روسیه نیز در وزارت نفت دولت سیزدهم به سرانجام رسید.
*توجه ویژه به سرمایه انسانی: اوجی با اشراف کامل به مسائل مختلف کارکنان صنعت نفت با رویکرد حل مسائل و مشکلات آنها قدم به میان گذاشت و در نشستهای مختلف کارشناسی به بررسی این مسائل پرداخت و تلاش کرد در این دوران رضایت کارکنان را بهدست آورد. از جمله مسائلی که در این دوره گشایشهایی در آنها رخ داد میتوان به حل مشکل دانشآموختگان دانشگاه صنعت نفت گروه الف، حل مسائل تبدیل وضعیت ایثارگران بند «و» و «د»، حل مشکل ماده ۱۰ وظایف و اختیارات وزارت نفت، بهبود معیشت کارکنان پیمانکاری و قراردادی، برگزاری آزمون استخدامی برای جذب نیروهای متخصص و جذب نیروهای متخصص تحت عنوان امریه اشاره کرد.
کد خبر 470335